دانشکده علوم گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ درحال تبدیل شدن به قطب علمی گردشگری کشور است

برای آشنایی بیشتر با دانشکده علوم گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ، فرصتی دست داد تا با دکتر زهرا نادعلی پور، نخستین فارغ التحصیل دکترای مدیریت گردشگری در ایران و از اعضای هیئت علمی این دانشکده به گفتگو بنشینیم. 

دکتر نادعلی پور درخصوص فعالیت دانشکده علوم گردشگری گفت: دانشگاه علم و فرهنگ، برای نخستین بار در کشور اقدام به تاسیس دانشکده علوم گردشگری نموده است.  همچنین، مقطع دکتری رشته مدیریت گردشگری، در سال 91 و برای نخستین بار در ایران، توسط دانشگاه علم و فرهنگ دایر شده و تاکنون سه تن از دانشجویان در این مقطع فارغ التحصیل شده و چند تن دیگر نیز در شرف دفاع از رساله میباشند. 

نادعلی پور افزود: نظر به بهره گیری از اساتید مجرب، تلاش دانشگاه به عنوان یک دانشگاه کارآفرین و نسل سوم در برقراری ارتباط با صنعت، و وجود دانشجویان علاقه مند و خلاق، می توان ادعا نمود که در آینده ای نه چندان دور، این دانشگاه می تواند به قطب علمی گردشگری کشور تبدیل شود و نیاز صنعت گردشگری به نیروی انسانی متخصص را برآورده سازد. با توجه به فرصت فراهم آمده از سوی دانشگاه در قالب حمایت و به رسمیت شناختن گردشگری به عنوان یک حوزه تخصصیِ در خور توجه و نیز با بهره گیری از اساتید مجرب، فارغ التحصیلان این رشته بویژه در مقطع دکتری می توانند جزو بهترین فارغ التحصیلان کشور باشند. یک نمونه از اقدامات دانشگاه در خصوص توجه هرچه بیشتر نسبت به حوزه گردشگری، شکل گیری موسسه بین المللی توسعه پایدار گردشگری علم و فرهنگ است که در قالب یک سازمان غیردولتی وابسته به دانشگاه، با هدف توسعه پایدار گردشگری در فرآیند مدیریت و برنامهریزی، فعالیتهای متنوعی از جمله برگزاری دوره های تخصصی گردشگری و هتلداری، مدیریت مقصدهای گردشگری، پژوهش، آموزش و گردشگری سلامت در حوزه ملی و بین المللی را شامل می شود. 

از نظر تعاملات داخلی و بین المللی، ارتباطات خوبی در حال شکل گیری است.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ گفت: یکی از فعالیت های دانشکده علوم گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ، برگزاری همایشها و برنامههایی در سطح ملی و بینالمللی است. به عنوان مثال، اولین کنفرانس بین المللی "گردشگری و معنویت" در بهمن ماه 95 و دومین دوره آن در سال 96 برگزار شد که این کنفرانس به لحاظ موضوعی، در سطح بین المللی حرکتی نو بوده و با مورد استقبال اساتید داخلی و خارجی قرار گرفته است. پروفسور ریچارد شارپلی (استاد دانشگاه لنکشایر انگلستان) و پروفسور لری دایر (استاد دانشگاه نیوسایت ولز استرالیا) که از محققان برجسته حوزه گردشگری به شمار میروند، و نیز اساتیدی از دیگر کشورها، از جمله محققین حاضر در کنفرانس بودند. از دستاوردهای مهم این کنفرانس، شکل گیری ارتباطات موثر با اساتید داخلی و خارجی و نیز فصلنامهای تحت عنوان "گردشگری و معنویت"(International Journal Of Tourism & Spirituality)  است که مدیر مسئول آن جناب آقای دکتر ایمانی خوشخو، رییس دانشگاه علم و فرهنگ، مدیرگروه دکتری مدیریت گردشگری و دانش آموختهی گردشگری از دانشگاه منچستر انگلستان و سردبیر آن، پروفسور ریچارد شارپلی میباشند.

از دیگر اقدامات می توان به برگزاری جشنواره ناصرخسرو برای نخستین بار در کشور اشاره نمود. این جشنواره که به منظور تجلیل از برگزیدگان حوزه گردشگری برگزار شد در تقویم رویدادهای بین المللی سازمان جهانی جهانگردی به ثبت رسیده و امسال نیز دوره دوم آن برگزار خواهد شد. 

نادعلی پور افزود: هم اکنون جناب آقای دکتر منوچهر جهانیان رییس دانشکده علوم گردشگری می باشند که ایشان نیز از سوابق و تجربه فراوانی در حوزه گردشگری برخوردارند و تاکنون تلاش بسیاری در جهت تعامل هرچه بیشتر دانشکده با صنعت گردشگری و نیز اجرای اقدامات و برنامههای جدید و نوآورانه داشتهاند. 

کشور ایران در حوزه گردشگری مذهبی از پتانسیل خوبی برخوردار است.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ با اشاره به جایگاه ایران در منطقه در حوزه گردشگری مذهبی اظهار کرد: بخش عمده ای از گردشگران خارجی ایران، گردشگران مذهبی از کشورهای مسلمان هستند که عمدتا به شهرهای زیارتی مشهد و قم سفر می کنند. در زمینه اکوتوریسم هم ایران به عنوان کشوری چهار فصل، از پتانسیل های فراوانی برای جذب طبیعت گردان و اکوتوریستها برخوردار است. ضمن اینکه در زمینه گردشگری سلامت و پزشکی نیز کشور ما حرف های زیادی برای گفتن دارد که همگی مستلزم فراهم نمودن شرایط لازم است. هم اکنون در زمینه گردشگری درمانی بازار تقاضای بالقوه وجود دارد که با توجه به برخورداری ایران از رقابتپذیری قیمتی و پیشرفت علم پزشکی در کشور، می توان با هدف گیری درست، برنامهریزی مناسب و اجرای دقیق، این بازارها را جذب نمود. 

تنوع گرایشهای گردشگری در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه علم و فرهنگ

وی افزود: بیش از دو دهه است که این رشته در مقطع کارشناسی و سپس کارشناسی ارشد و از سال 91 در مقطع دکتری راه اندازی شده است. در دانشگاه علم و فرهنگ، شاهد تنوع گرایش در مقطع کارشناسی ارشد گردشگری هستیم، که از آن جمله میتوان به گرایشهایی هچون بازاریابی گردشگری ، اکوتوریسم، گردشگری مذهبی و اوقات فراغت اشاره نمود. این تنوع باعث شده که حتی افرادی که رشته کارشناسی آنها گردشگری نبوده، اما تخصص آنها می تواند به نوعی مرتبط با گردشگری باشد یا علاقه مند به این حوزه هستند، یکی از گرایش های گردشگری را در مقطع کارشناسی ارشد انتخاب کنند. همچنین لازم به ذکر است که مقطع کارشناسی ناپیوسته هتلداری نیز در این دانشکده دایر می باشد.

بازار کار رشته گردشگری هنوز اشباع نشده است

نادعلی پور درخصوص وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان این رشته گفت: یکی از محاسن رشته گردشگری این است که حوزه جدیدی است که هنوز بازار آن اشباع نشده است. رشته گردشگری جزو رشته های نسبتا جدید محسوب می شود و صنعت گردشگری نیز به تدریج در کشور ما در حال جا افتادن است. مشکل بیکاری، معضلی است که امروزه اکثر فارغ التحصیلان در هر رشته و گرایشی ممکن است با آن مواجه باشند، ولی از آنجا که صنعت گردشگری، صنعت کسب و کارهای کوچک و متوسط است و وابستگی شدیدی به کارآفرینی و خلاقیت دارد، فارغ التحصیلان این رشته می توانند با علاقه و تلاش، در بازار گردشگری موفق باشند. 

نادعلی پور خاطر نشان کرد: در بحث اشتغال دیگر نباید منتظر باشید تا بازار کار به سراغ شما بیاید، زیرا امروزه در بسیاری از بازارهای کار، تقاضا از عرضه بیشتر است. بنابراین باید به نوعی پیشگام و کارآفرین باشید. گردشگری حوزه ای است که در آن درصد خوداشتغالی، کارآفرینی و خلاقیت هرچه بالاتر باشد، میزان موفقیت نیز افزایش پیدا می کند. فارغ التحصیلان رشته گردشگری ممکن است جذب سازمان های دولتی مرتبط با گردشگری شوند یا در بخش خصوصی در قالب آژانس ها، تورگردانها یا صنعت هتلداری مشغول فعالیت شوند. از مزیت رشته گردشگری این است که بازار کار آن اشباع نشده و شما در عین حال، باتوجه به ماهیت این رشته می توانید کسب و کار خود را داشته باشید.